Το Σάββατο 6/04 /2019 πραγματοποιήθηκε ένα ξεχωριστό βιωματικό σεμινάριο από τον σύλλογο ΜΑμΑ(Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό(World Autism Awareness Day).H ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ημαθίας.
Σκοπός της ήταν η ευαισθητοποίηση ,η κινητοποίηση και η ενημέρωση για θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού .Το θέμα του Βιωματικού Σεμιναρίου ήταν: "Επιστημονική Διαχείριση του Αυτισμού: Παραδείγματα Επιτυχημένων Περιπτώσεων - ΑΒΑ/Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς". Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε σε ζωντανή σύνδεση με το Houston του Texas των Ηνωμένων Πολιτειών και με καλεσμένες εισηγήτριες , δύο εξαιρετικές ακαδημαϊκές προσωπικότητες της Αμερικής, η Dr Amy Morgan Wood( πρόεδρος και επιστημονική σύμβουλος στο πρόγραμμα -Families for Effective Autism Treatment (FEAT)- Houston (Αποτελεσματική θεραπεία του αυτισμού σε οικογένειες) και η κυρία Loukia Tsami(καθηγήτρια του πανεπιστημίου Texas Health Science Center, της ιατρικής σχολής Baylor College of Medicine, ιδρύτρια του Παγκοσμίου Προγράμματος Ανάλυσης Συμπεριφοράς Telehealth ABA World Project, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές να λαμβάνουν δωρεάν εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Το σεμινάριο διήρκησε 4,5 ώρες κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου με ταυτόχρονη μετάφραση και εξαιρετικό συντονισμό από την κυρία Ειρήνη Αναγνώστου, σχολική ψυχολόγο και τον κύριο Παγκράτη Παυλίδη, δάσκαλο ειδικής αγωγής . Παρουσιάστηκε ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα βοήθειας για άτομα του αυτιστικού φάσματος, που ενισχύει την αυτονομία τους, αυξάνει την λειτουργικότητά τους, όπως και την λειτουργικότητα ολόκληρης της οικογένειας.
Μέσα από την εισήγηση αυτή δόθηκε η ευκαιρία στους γονείς ,στους εκπαιδευτικούς ,στους εθελοντές ,στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, να δουν πώς η μέθοδος αυτή βοηθά μια οικογένεια που το μέλος της βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού ,να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της. Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς ένα παιδί, ο James ,κατάφερε να αναπτύξει το μέγιστο των δυνατοτήτων του και να ζει μέσα στην κοινωνία και όχι αποκομμένος από αυτή. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όπου ο James παίρνει μέρος σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας όπως στις εκδηλώσεις του σχολείου ,στην εκκλησία, στους χορούς κ.α.
Η εισήγηση αυτή επιλέχθηκε από τον σύλλογο ΜΑμΑ, για να δείξουμε πώς η συνεργασία οικογένειας με θεραπευτές ,σχολείο και αντίστροφα φέρνει θεαματικά αποτελέσματα στη ζωή ενός παιδιού –ατόμου στο φάσμα, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναπτύξει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Το μήνυμα πέρασε!
Στο τέλος του σεμιναρίου ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, αλλά είχαμε και την ευκαιρία να ακούσουμε μαρτυρίες μητέρων όσον αφορά τα οφέλη που αποκόμισαν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στα παιδιά τους.
Ο σύλλογος ΜΑμΑ επιλέγει πάντα με προσοχή τα θέματα που παρουσιάζονται στις ημερίδες και στα σεμινάρια που διοργανώνει, με στόχο πάντα την ενημέρωση και την αποδοχή από την οικογένεια πρωτίστως και στην συνέχεια από την κοινωνία ,των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Πάντα για να γίνει μία δράση ,πρέπει πρωτίστως να υπάρχει σωστή ενημέρωση και αποδοχή. Σαν σύλλογος έχουμε πετύχει έναν από τους βασικότερους σκοπούς μας, που είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση και από άλλους που ποτέ δεν είχαν ασχοληθεί με αυτή την τόσο πολύπλοκη διαταραχή του αυτισμού ή δεν τους αφορούσε άμεσα.
Ευχαριστούμε θερμά τις εισηγήτριες του σεμιναρίου Dr Amy Wood και την κυρία Λουκία Τσάμη .Θερμές ευχαριστίες στην κυρία Ειρήνη Αναγνώστου ,εθελόντρια επιστημονική σύμβουλος του συλλόγου μας , σχολική ψυχολόγος, συντονίστρια του σεμιναρίου , στον κύριο Παγκράτη Παυλίδη ,Δάσκαλο Ειδικής Aγωγής Βέροιας για την πολύτιμη βοήθειά του στην οργάνωση της εκδήλωσης, στους ακούραστους εθελοντές μας και σε όλο τον κόσμο που από νωρίς κατέκλυσε την αίθουσα του επιμελητηρίου προκειμένου να παρακολουθήσει το σεμινάριο.
Ευχαριστούμε
Το Δήμο Βέροιας , το Δήμαρχο κύριο Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη και το ΚΑΠΑ δήμου Βέροιας για την συνεχή στήριξη στο έργο του συλλόγου μας.
Την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας
Το ΔΣ του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ημαθίας και τον πρόεδρο κύριο Μπίκα για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων αλλά και τους εργαζόμενους για την συνεργασία.
Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας για την συμμετοχή της στην παγκόσμια καμπάνια ‘Ανάβω ένα μπλε φως για τον αυτισμό’ τιμώντας με αυτόν τον τρόπο το σύλλογό μας
Τη Διεύθυνση του Σχολείου Ειδικής Αγωγής Βέροιας και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.
Την εταιρεία χειροποίητων κοσμημάτων lina’s exclusive jewels και την κυρία Λίνα Τουπεκτσή για την προσφορά της προς τον σύλλογό μας.
Το ΔΣ του συλλόγου γονέων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και την πρόεδρο κυρία Νόπη Καρυπίδου
Τις φίλες του συλλόγου μας για την προσφορά πασχαλινών ειδών προς πώληση στο παζάρι του συλλόγου μας.
Τους χορηγούς μας ,ΠΟΤΟΕΜΠΟΡΙΚΗ Γ&Δ ΜΠΙΖΕΤΑ, Mr Toni (Eργαστήριο παρασκευής γλυκισμάτων),Αρτοποιείο Παπακώστα
Όλα τα μέσα ,έντυπα και διαδικτυακά για την κάλυψη και την στήριξη των δράσεών μας
Από καρδιάς ευχαριστούμε την τοπική κοινωνία της πόλης μας και όχι μόνο, για την συνεχή στήριξη και αγάπη που δείχνει προς το έργο του συλλόγου μας.
Με εκτίμηση
Το ΔΣ του συλλόγου ΜΑμΑ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Η Δρ. Wood αποφοίτησε ως αριστούχος από το Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας με πτυχίο στις επιστήμες της Μικροβιολογίας. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Chapel Hill της Β. Καρολίνας, λαμβάνοντας το διδακτορικό της στη Φαρμακευτική με υψηλούς επαίνους . Η Δρ. Wood ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική της καριέρα στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας. Ενώ ήταν Ειδικός κλινικής Φαρμακολογίας στο MD Anderson και Επικεφαλής Κλινική Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Houston School of Pharmacy, η Δρ. Wood έγινε εθνική ομιλήτρια και ειδική στο Φαρμακευτική Ογκολογία.
Το 2004 ο 22 μηνών γιος της Δρ. Wood, διαγνώστηκε με αυτισμό και παραιτήθηκε από τη κλινική εξάσκηση για να αναπτύξει και να εποπτεύει ένα πλήρες πρόγραμμα ΑΒΑ (Applied Behavior Analysis) στο σπίτι για αυτόν, το οποίο συνεχίζει να επιβλέπει μέχρι και σήμερα. Η Δρ. Wood είναι πρόεδρος και επιστημονική σύμβουλος στο πρόγραμμα -Families for Effective Autism Treatment (FEAT)- Houston (Αποτελεσματική θεραπεία του αυτισμού σε οικογένειες).Η ίδια αποτελεί πηγή πληροφοριών και έμπνευσης ξεχωριστά για κάθε οικογένεια και οργανισμούς, επιζητώντας την καλύτερη κατανόηση της έρευνας πίσω από την επιτυχία του ΑΒΑ(Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς) και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για την απόκτηση ικανοτήτων, την αντιμετώπιση έντονων συμπεριφορών και τη βελτίωση ποιότητας ζωής.
Βασιζόμενη στην εμπειρία της ως γονέας και καθοδηγητής στη τοπική κοινωνία , η Δρ. Wood, έγινε μια τοπική αλλά και κρατική ομιλήτρια σε θέματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι οικογένειες και τα παιδιά με αυτισμό. Η φήμη της, ως αποτελεσματική ομιλήτρια και κινητήρια δύναμη σε ποικίλα ακροατήρια, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των εκπαιδευτικών και των επαγγελματιών υγείας ,τη βοήθησαν να λάβει την πρόσκληση να υπηρετήσει ως μέλος του καθηγητικού σώματος και μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του Lonestar LEND (Leadership Education in Neurodevelopmental and Related Disabilities) (Εξειδικευμένη Εκπαίδευση σε Νευροαναπτυξιακές και Σχετικές Αναπηρίες), το οποίο είναι μια συνεργασία ανάμεσα στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Houston, στο Κολέγιο Φαρμακευτικής Baylor, στο Πανεπιστήμιο γυναικών του Τέξας, στο Πανεπιστήμιο του Houston και στο University of Houston – Clear Lake. Το πρόγραμμα Lonestar LEND, χρηματοδοτήθηκε μέσω μίας χορηγίας 2,9 εκ. δολάρια από το Τμήμα υγείας και ανθρωπίνων υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών(HRSA). Είναι το πρώτο πρόγραμμα του είδους του στο Τέξας και ένα από τα 43 LEND προγράμματα που βρίσκεται στα πανεπιστήμια ή σε μεγάλα παιδικά νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια που εργάστηκε ως μέλος στη Lead Family Faculty, η Amy συνέβαλε στην αποστολή της LEND, στην προετοιμασία μελλοντικών ηγετών στο τομέα της διάγνωσης και θεραπείας των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού(ASD/ND) ,αυξάνοντας το ποσοστό εξακριβωμένων διαγνώσεων ASD/ND στο Τέξας, παρακινώντας τις οικογένειες να συμμετέχουν ενεργά στα σχέδια θεραπείας των παιδιών τους και τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών για τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Με αυτή την ιδιότητα, ενημερώνει επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους ,σχετικά με όλες τις πτυχές του να έχεις ένα παιδί στο φάσμα , από την οπτική γωνία της οικογένειας.
Η Λουκία Τσάμη είναι ελληνίδα που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Oλοκλήρωσε το πρόγραμμα της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς του πανεπιστημίου Florida Institute of Technology και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Northeastern University με μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία. Εργάζεται ως επιστημονική ερευνήτρια στο Κέντρο Αυτισμού και Αναπτυξιακών Δυσλειτουργιών στο πανεπιστήμιο University of Houston, Clear Lake. H Λουκία Τσάμη είναι επίσης καθηγήτρια του πανεπιστημίου Texas Health Science Center, καθώς και της ιατρικής σχολής Baylor College of Medicine. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν θέματα αξιολόγησης και διαχείρισης προβληματικής συμπεριφοράς, καθώς και εκπαίδευσης γονέων με τη μέθοδο Τηλεϋγείας μέσω του διαδικτύου. Είναι ιδρυτής του Παγκοσμίου Προγράμματος Ανάλυσης Συμπεριφοράς Telehealth ABA World Project, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές να λαμβάνουν δωρεάν εκπαιδευτικές υπηρεσίες